26. novembar 2019. - Klub ljubitelja muzike, filozofije i filma: "Agora"

Share


 

Dvadeset peti susret članova Kluba ljubitelja muzike, filozofije i filma održan je u utorak, 26. novembra 2019. godine, u Omladinskom klubu „Skladište“ Fondacije „Danilo Kiš“.

Ulaz je bio slobodan. Klub je otvoren za nove članove.


Na početku druženja prikazan je film "Agora" (2009) Alehandra Amenabara. Za ovaj film se može reći da je ekranizovana biografija najobrazovanije žene antičkog doba – Hipatije, čiji se život tragično završio linčom koji je izvršila grupa fanatizovanih hrišćana 415. godine.

Hipatija je imala izuzetno mesto među aleksandrijskim filozofima - novoplatoničarima. Hipatija je držala predavanja o Platonu i Aristotelu, a pored toga se proslavila kao autor matematičkih i astronomskih spisa.


Zanimljivim filmskim jezikom scenarista i reditelj ovog filma Alehandro Amenabar oživeo je Hipatiju (Rejčel Vajs) - briljantnog filozofa, astronoma i matematičara koja se zajedno sa svojim učenicima bori da spasi mudrost drevnog sveta. U toj grupi se nalaze i dva muškarca koji se takmiče za Hipatijino srce: dovitljivi i privilegovani Orestes (Oskar Ajzak) i Davus (Maks Mingela), Hipatijin mladi rob kog razdire unutrašnja borba između ljubavi prema njoj i slobode koju može dobiti ukoliko se priključi nezaustavljivoj hordi Hrišćana.


Posle projekcije članovi Kluba razgovarali su o ovom filmu, posmatrajući ga iz različitih perspektiva. Razgovor sa članovima Kluba vodi Dragan Krstić, profesor filozofije.