3. decembar 2019. - Klub ljubitelja muzike, filozofije i filma: "Čudo u Milanu"

Share


 

Dvadeset šesti susret članova Kluba ljubitelja muzike, filozofije i filma održan je u utorak, 3. decembra 2019. godine, u Omladinskom klubu „Skladište“ Fondacije „Danilo Kiš“. Ulaz je bio slobodan. Klub je otvoren za nove članove.


 

Na početku druženja prikazan je film “Čudo u Milanu” Vitoria de Sike iz 1951. godine, koji je nastao pod uticajem Čarlija Čaplina i Renea Klera.

Ovaj film je svojom pričom (Starica u polju kupusa pronalazi mušku bebu, prisvaja je i odgaja. Nakon što starica umre, dečak Toto odlazi u sirotište.

Kao srećan mladić on ga napušta i kreće u potragu za poslom u posleratnom Milanu. Uskoro se priključuje beskućnicima i podstiče ih da izgrade daščare, malo naselje, na poljani. Tu otkrivaju naftu, ukazuje mu se starica, njegova negovateljica…), fotografijom, glumom i drugim, oduševio i publiku i kritiku.

Glavne uloge igraju: Frančesko Golizano, Ema Gramatika, Paolo Stopa…

Film „Čudo u Milanu”, kao i druge filmove Vitoria de Sike, karakterišu humanizam i nastojanje da nauturalističke elemente ujedini sa poetskim elementima, što ga, između ostalog, čini originalnim i velikim filmskim umetnikom.


Posle projekcije članovi Kluba razgovarali su o ovom filmu, posmatrajući ga iz različitih perspektiva. Razgovor sa članovima Kluba vodi Dragan Krstić, profesor filozofije.