8. oktobar 2019. - Obeležavanje 65 godina rokenrola

Share


 

Klub ljubitelja muzike, filozofije i filma (Fondacija “Danilo Kiš”) u saradnji sa Filmskim klubom Subotica (Otvoreni univerzitet) u utorak, 8. oktobra 2019. godine, na Otvorenom univerzitetu, obeležio je 65. rođendan rokenrola.


 

Rok muzika je rođena daleke 1954. godine spajanjem američke kantri muzike i bluza, a vremenom se uspešno spojila i sa drugim muzičkim vrstama, pre svega sa džezom.

Na prvi pogled rok muzika je eklektička tvorevina, pa onda ne treba da čudi što su mnogi teoretičari skloni da tvrde da ona ne može da postigne visok kvalitet umetničke muzike. Tako na primer D. Holbruk tvrdi da je rok muzika degradacija umetnosti. Jedino što rok muzika, po Holbruku, pruža jeste trenutak manične euforije. Po njegovom mišljenju rok je nastao iz komercijalnih razloga, njegov zadatak je stvaranje kulture mladih kao pogodnih potrošača. Dakle, za Holbruka rok muzika nije umetnost.

Međutim, naš sociolog kulture i umetnosti, kulturolog i estetičar Nikola Božilović u svojoj knjizi „Rok kultura“ kaže: „Po specifičnom uzbuđenju koje izaziva, rok muzika je, van svake sumnje, prava muzika ili umetnost komunikacije”. Dakle, za Božilovića rok muzika je prava muzika, tj. prava umetnost.


Da li je rok muzika umetnost, ili nije, ili je reč o načinu izražavanja koji se samo graniči sa pravom umetnošću, razgovaralo se posle projekcije filma “Rolingstonsi” Martina Skorcesea.


U muzičkom delu programa nastupili su: Milica Nikolić, Uroš Ambruš, Marko Kecman i Nikola Radonjić, koji su svojom svirkom oduševili članove Kluba ljubitelja muzike, filozofije i filma, kao i druge prisutne ljubitelje rokenrola.

 

Ulaz je bio slobodan.