24. novembar 2019. - Kiš teatar: Premijera predstave "Noć i magla"

Share


 

U nedelju, 24. novembra 2019. godine, u Dečjem pozorištu, mladi glumci Kiš teatra na srpskom jeziku premijerno su izveli predstavu „Noć i magla“ po tekstu Danila Kiša. Režiju i adaptaciju teksta potpisuje Vladimir Grbić, voditelj ove pozorišne radionice u organizaciji Fondacije "Danilo Kiš".

Ulaz je bio slobodan.

Kako da posle nekog vremena vratimo naše uspomene, ali i da se vratimo ljudima koje smo ostavili iza sebe? Mladić iz drame "Noć i magla" pokušao je da otkrije i možda vrati sebe - dečaka iz davnog vremena. Vratio se u rodni kraj, tragajući za svojom prvom ljubavi, učiteljicom, pejzažom, uspomenama. Želeo je da se kroz to putovanje priseti svega, lepog i ružnog, jer te uspomene su ga gradile i činile onim što jeste. Njegovo prisustvo uznemirava gospođu Rigo, koja je kasno noću pustila stranca u kuću, čekajući da joj se muž vrati sa sastanka. Njen strah je posledica sopstvenih nesigurnosti, okretanja glave od prošlosti, kao i mogućnosti da se seti nekih događaja koje je davno potisnula.


Uloge igraju: Nevena Marković, u ulozi Marije Rigo, Pavle Panić u ulozi Andreasa Sama, i Vladan Grbić u ulozi Emila Riga.