18. decembar 2019. - Klub putnika: U poseti Černobilju i Sovjetskom Kavkazu

Share


 

Putopisno predavanje u okviru Kluba putnika Fondacije "Danilo Kiš" pod nazivom “U poseti Černobilju i Sovjetskom Kavkazu”, u sredu, 18. decembra 2019. godine, u Omladinskom klubu "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš", održao je Nemanja Bogdanov, grafički dizajner, ilustrator i veliki ljubitelj putovanja iz Subotice. Ulaz je bio slobodan.


 

Decembarski susret avanturista i ljubitelja putovanja pružio nam je lični uvid u jednu od najvećih katastrofa ljudskog roda. Nemanja Bogdanov je zajedno sa svoja dva prijatelja posetio mesto černobiljske nuklearne nesreće i obližnjeg grada duhova – Pripjata, koji je nekad brojao 50.000 duša.


Nemanja je tom prilikom, pored Ukrajine, posetio i Azerbejdžan, Jermeniju i Gruziju.

Posetioci su imali priliku da čuju utiske sa ovog interesantnog putovanja, koje je trajalo skoro mesec dana, tokom kojeg su putnici došli oči u oči sa najvećom sovjetskom tajnom Hladnog rata, novim sarkofagom Reaktora-4, te zloglasnom "černobiljskom kandžom", a pride su se popeli i do glečera Čaladi na Kavkazu u Gruziji, te obišli neke od najstarijih hrišćanskih zdanja u Jermeniji.