28. oktobar, 21h - SUBOTICA EXPRESS V: U SKLADIŠTU

Share


Program kulturne razmene "Subotica Express" već petu godinu za redom u Subotici predstavlja novo i neotkriveno iz zagrebačkog kulturnog podzemlja.
Ove godine u Omladinskom klubu “Skladište” predstaviće se likovni umetnik Vrana, istaknuta hrvatska rediteljka Hana Jušić, književnica Iva Hlavač i najuzbudljiviji muzičar i producent u poslednje vreme s područja Balkana, Svemirko.
“Subotica Express" iz Zagreba stiže u “Skladište” u subotu 28. oktobra 2017. godine.  Ulaz je slobodan.


PROGRAM:
21.00 - Izložba plakata: Vrana
21.30 - Književnica: Iva Hlavač
22.00 - Film: Hana Jušić - "Da je kuća dobra i vuk bi je imao"
22.30 - Razgovor sa autorkom filma
23.00 - Koncert: Svemirko

Ovaj projekt kulturne razmene u sklopu kog su umetnici jednog grada bili predstavljeni u drugom su pokrenuli Udruženje za razvoj kulture "URK" i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš" iz Subotice.
Alternativna kulturna scena osamdesetih godina u bivšoj državi, osim u glavnim i velikim, svoje utočište i plodno tlo nalazila je i u manjim gradovima. Muzika, stripovi, fanzini, filmovi i ostali kulturni produkti koji su dolazili iz manjih sredina, svojom su svežinom i inovativnošću snažno uticali na događanja u velikim gradovima.
Jednako kao što su u Hrvatskoj sveže i zanimljive ideje dolazile iz gradova kao što su Vinkovci, Pula ili Požega, tako je i Subotica grad s jednom od najplodonosnijih umetničkih scena u Srbiji. Subotica je još početkom osamdesetih imala sjajnu punk scenu koju su predvodili Proces i Nade iz inkubatora, odlične fanzine poput Batschka Tribüne i Ples slomljenog dupeta na vetru, muzički festival "Omladina" nakon kojeg su, kao pobednici 1987. godine, KUD Idijoti doživeli muzičku afirmaciju.

O umetnicima:

Vrana
Tomislav Vranić Vrana je studirao sa Barom grafički dizajn. Zna sve o muzici. Plakate radi iz hobija a dizajnira i knjige i ploče. Voli sve što vole mladi (Foetus, Swans, Shellac, Einstürzende Neubauten,...). S Močvarom je jako dugo, nitko ne zna koliko, ali vjerovatno oduvijek. Dizajnirao je knjigu o URK-u i Močvari.

Hana Jušić
Hana Jušić je hrvatska filmska redateljka i scenaristkinja. Rođena je 1983. godine u Šibeniku. Nakon što je snimila nekoliko kratkometražnih filmova koji su svi doživeli veliki uspeh, snimila je i svoj prvi dugometražni film “Ne gledaj mi u pijat” 2016. godine. Za ovaj je film dobila niz domaćih i međunarodnih priznanja te opravdala status najveće hrvatske filmske zvezde koja tek dolazi. Jedna je od onih koja je ostavila iza sebe bavljenje prošlošću na filmskom platnu te se okrenula problemima koji muče današnjeg čoveka. U Zagrebu je završila osnovnu i srednju školu, a nakon toga okrenula se studiranju Engleskog jezika i književnosti i Komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 2007. je diplomirala na toj katedri te je upisala Doktorske studije književnosti, izvođačkih umetnosti, filma i kulture na istom fakultetu.
Na Akademiji dramske umjetnosti je 2006. godine u Zagrebu upisala smer Filmska i televizijska režija, a 2010.magistarske studije na istoj katedri.

"Da je kuća dobra i vuk bi je imao" 25 min
Sandra je preterano osetljiva devojka koja ponekad ne može razlučiti stvarnost od svojih neobičnih fantazija. Na rođendanskoj proslavi svoga muža prisiljena je provesti dan s njegovom porodicom, koja je ne prihvata. Pod njihovom okrutnom lupom Sandra postepeno gubi kontakt sa stvarnošću.
Festivali i nagrade:
Međunarodni filmski festival u Rotterdamu 2015 – "Really? Really!" / Dani hrvatskog filma 2015 – nagrada za najbolju režiju / Festival mediteranskog filma Split 2015 / IndieLisboa 2015 – "Silvestre" / Pulski filmski festival 2015 / Pančevo Film Festival 2015 / Festival kratkih Kraken 2015 / Festival autorskog filma 2015;

Iva Hlavač
Iva Hlavač je rođena 30. maja 1986. u Osijeku, živela je u Valpovu gde je završila gimnaziju, a potom upisala pravni fakultet u Osijeku koji je završila 2012.godine.
Uglavnom piše kratke priče, a zatim pesme, predstave i stripove. Teme njenih priča i pesama uglavnom su povezane sa društvom u kom živi, a često piše i aktivističku prozu/poeziju. Pisanjem se bavi odmalena, a aktivnije oko šest, sedam godina.

Do sada je objavila zbirku kratkih priča „I obični ljudi imaju snove“ (2009.) te zbirku kratkih priča „Svi smo dobro“ (2015.) u izdanju Profila.
Objavljivala u raznim zbornicima –“Pristojan život – Lezbejske kratke priče sa prostora Ex Yu”, „Bez vrata, bez kucanja“ na portalima(Tačno.net, Kritična masa itd.), osvojila treće mjesto na natjecanju „Vranac“ u organizaciji knjižare Karver iz Podgorice…
Trenutno radi i živi u Zagrebu.


Svemirko
Svemirko se u poslednjih nešto više od godine dana nameće kao najuzbudljiviji muzičar i producent s područja Balkana svojim do sada objavljenim singlovima. Album “Vanilija”, napisan, snimljen i produciran unutar četiri zida sobe u kojoj živi poslednjih godinu dana, zbirka je izuzetnih savremenih pop pesama koje su rezultat inspiracije koju Svemirko pronalazi u raznoj muzici drugih autora kao i svom životnom iskustvu na Zemlji. Tajanstven i kriptičan kameleon pravog imena i prezimena Marko Vuković svojom muzikom udiše život plesnom emo-macho popu, novom derivatu žanra synthpop koji je svojevremeno žario i palio među širim slušateljstvom zemalja koje nastanjuju narodi južnih Slovena.

Album je Vuković snimao, miksao i producirao sam, mastering je odradio Lionel Williams alias Vinyl Williams, a dizajn naslovnice potpisuje Jeremy Nealis.
Album “Vanilija” se može preuzeti sa službene Svemirkove bandcamp stranice po principu “plati koliko želiš”.