10. decembar, 17h - Javni čas radionica Fondacije "Danilo Kiš"

Share


Fondacija "Danilo Kiš" organizuje zajednički Javni čas radionica koje su se od oktobra 2017. godine odvijale u Omladinskom klubu "Skladište". Na završnoj prezentaciji predstavljeni su polaznici Radionice poezije, Hora savremene muzike, Radionice Telo kao instrument kao i polaznici Pozorišne radionice  Kiš teatra na srpskom jeziku.
Javni čas održan je u nedelju, 10. decembra 2017. godine u Omladinskom klubu "Skladište" sa početkom u 17 časova.

Radionice poezije okuplja kreativce, sanjare, mislioce, romantike, repere i sve one koji žele da nauče da slažu stihove i rime! U opuštenoj atmosferi, radioničari istražuju različite aspekte poetskog zanata, kao što su slikovitost, metaforika, kompozicija, ritam. Proučavajući poetsku tradiciju učesnici otkrivaju različite kreativne strategije pisanja poezije. Učešće u radionici podrazumeva intezivno pisanje i predstavljanje svog rada uz otvorenu diskusiju, što treba da omogući unapređenje književne prakse. Radionicu poezije vodi Borislav Stanić, pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti.
Hor savremene muzike vodi Melanija Jakšić, profesorica solfeđa i muzičke kulture. Horisti zajedno pevaju  od septembra 2016. godine i nastupali su već nekoliko puta.

Polaznici Radionice Telo kao instrument uče kako da iskoriste svoj unutrašnji ritam i istraže zvuk svog tela kroz veštinu najčistijeg muzičkog izražavanja. Koristeći specifične pokrete, ova tehnika (body percussion) utiče na jačanje određenih delova tela i na taj način utiče na reflekse, pažnju i brzinu reagovanja na različite zahteve iz okoline. Body percussion doprinosi razvoju svesnosti o našem telu, kontroli pokreta i jačanju mišića, kao i boljoj koordinaciji i balansu. Istraživanja u oblasti pshologije su pokazala da body percussion poboljšava koncentraciju, pamćenje i percepciju, a može da ima i terapeutska svojstva zbog toga što stimuliše i aktivira naš organizam kako na psihomotornom, tako i na kognitivnom nivou. Osim toga, orkestracija – stvaranje muzike u grupi, kao jedna od tehnika body percussion-a, doprinosi razvoju veština komunikacije i smanjenju anksioznosti u komunikaciji sa drugim ljudima, i posledično, jačanju samopouzdanja i samopoštovanja. Radionicu vode Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, body percussion izvođači i pedagozi, inače članovi sastava Alice in WonderBand.

Kiš teatar na srpskom jeziku vodi glumac Narodnog pozorišta Vladimir Grbić. Polaznici se okupljaju dva puta nedeljno u prostorijama Omladinskog kluba "Skladište" i tu nastaju predstave koje se igraju u okviru redovnog programa Fondacije.
Učešće na svim radionicama je besplatno.